Toenemend belang van dakonderhoud door extremer weer

door admin
246 keer bekeken
Toenemend belang van dakonderhoud door extremer weer

Het weer heeft invloed op de staat van het dak, zeker als er sprake is van storm, zeer hoge of lage temperaturen en droogte of juist veel neerslag. Hierdoor kunnen namelijk beschadigingen aan daken ontstaan. En dat kan weer leiden tot vervelende zaken zoals lekkage of warmteverlies. Om het dak van je woning in goede staat te houden, wordt aangeraden regelmatig een dakinspectie uit te laten voeren. Uit die inspectie kan blijken dat er bepaalde werkzaamheden aan het dak nodig zijn. Hieronder lees je alles over het toenemende belang van dakonderhoud door extremer weer.

Het nut van een jaarlijkse dakinspectie

Het da heeft een zeer belangrijke functie in het beschermen van een woning. Niet voor niets dat wordt aangeraden jaarlijkse een dakinspectie uit te laten voeren. Een dakdekker bekijkt hierbij de staat van het gehele dak. Denk hierbij niet alleen aan de dakbedekking, maar ook de dakgoten, boeidelen en dakconstructie. En eventuele zonnepanelen, schoorsteen, dakkapel of dakramen. Soms voert een dakdekker ook gelijk dakonderhoud uit, of maakt hij een kostenraming voor benodigde werkzaamheden.

Werkzaamheden bij dakonderhoud

Vaak kun je een dakinspectie combineren met dakonderhoud. Denk hierbij aan

  • Het reinigen van het dakoppervlakte om te voorkomen dat vuil of mossen het dak beschadigen;
  • Het reinigen van dakgoten om verstopte goten met de kans op lekkage als gevolg te voorkomen;
  • Coaten of impregneren van het dak om de levensduur te verlengen; of
  • Het uitvoeren van kleine reparaties zoals het repareren van scheuren in dakbedekking of vervangen van enkele dakpannen.

Is het dak onherstelbaar beschadigd of vanwege ouderdom toe aan vervanging? Of wil je het dak beter laten isoleren om je woning te verduurzamen? Dan kan een complete dakrenovatie nodig zijn. Hierbij worden de gehele dakbedekking en bijvoorbeeld dakramen en -goten vervangen. Na een dakrenovatie is je woning weer enige decennia (afhankelijk van type dakbedekking) beschermd tegen diverse weersinvloeden.

Vaker extremer weer verwacht

Nederland kent over het algemeen een gematigd zeeklimaat. De laatste jaren lijken we echter toch steeds vaker extremer weer te hebben gehad, vanwege klimaatverandering. Zo waren de zomers van 2018 en 2019 droog, en was er sprake van extreme hitte. Afgelopen jaar hadden we daarentegen juist het natste jaar ooit gemeten, maar ook het meest warme gemiddeld gezien over het hele jaar. En hadden we in juli de meest hevige zomerstorm ooit gemeten. Extremer weer zorgt ervoor dat daken het zwaarder te verduren hebben. Regelmatige dakinspecties en dakonderhoud uitgevoerd door een vakkundige dakdekker worden hierdoor steeds belangrijker.

Vergelijkbare artikelen