5 voordelen van voorzetramen

door admin
338 keer bekeken
5 voordelen van voorzetramen

Woon je in een oud huis? Dan zijn de ramen misschien nog allemaal van enkelgals. Doordat zulke ramen gemaakt zijn van slechts één glasplaat, isoleren ze amper. Daarbij komt dat ze niet bijzonder stevig zijn. Daarom overweeg je ze misschien te vervangen door dubbelglas. Dit is een optie, maar je kunt ook voor voorzetramen kiezen. Benieuwd of dit iets voor jou is? In deze tekst zetten wij de voordelen voor je op een rijtje.

1) Isolerende werking

Een eerste voordeel van voorzetramen is dat ze een isolerende werking hebben. Doordat je ze op het raam bevestigt, breng je een extra laag aan. Koude lucht die van buiten naar binnen wil dringen,  moet nu door twee lagen heen in plaats van eentje. Omdat dit een stuk lastiger is, houd je de temperatuur binnen makkelijker op pijl. Je hoeft zo minder te stoken, waardoor je ook nog eens geld bespaart op de energierekening.

2) Beschermt de glasplaat

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat enkelglas bijzonder kwetsbaar is. Het glas breekt vaak al als je er licht tegenaan stoot, want zo’n raam bestaat uit één glasplaat. Je verkleint deze kans door een voorzetraam te plaatsen. Stoot je tegen het raam aan? Dan raak je het voorzetraam in plaats van het glas. Hierdoor blijft het glas in de meeste gevallen heel. Het voorzetraam zelf kan overigens tegen een stootje, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat deze sneuvelt als je er tegenaan stoot.

3) Houdt geluid beter buiten

Woon je aan een drukke straat of vlakbij een grote weg? Dan ervaar je waarschijnlijk overlast als je ramen van enkelglas hebt. De enkele glasplaat houdt namelijk nauwelijks geluid tegen. Als jij je hieraan stoort, biedt een voorzetraam uitkomst. Zo’n raam kan voor een geluidsvermindering van maximaal 26 decibel zorgen. De overlast van buiten wordt hierdoor aanzienlijk minder. Bovendien trekt er minder geluid van binnen naar buiten.

4) Makkelijk te plaatsen

Als je enkelglas vervangt door dubbelglas, moet je hier waarschijnlijk een professional voor laten komen. Dit is niet het geval als je voor een voorzetraam kiest, want deze is vrij makkelijk zelf te plaatsen. Advies is om een voorzetraam altijd met knevels te bevestigen. Als dit vanwege de bouwkundige staat van je woning niet kan, monteer je zo’n raam met vaste schroeven. Dit stappenplan om zelf een voorzetraam te maken laat je zien hoe je in beide gevallen te werk gaat. Hierdoor lukt het jou ongetwijfeld ook om binnen een handomdraai voorzetramen te plaatsen.

5) Goedkoop

Of je nu voor voorzetramen of dubbelglas kiest, het kost je altijd geld. Toch zit er een behoorlijk verschil in de prijs, want voorzetramen zijn een stuk goedkoper dan dubbelglas. Zoals we eerder in deze tekst al aanhaalden, moet je vaak een professional langs laten komen om enkelglas te laten vervangen door dubbelglas. Bij voorzetramen is dit niet aan de orde, want deze monteer je makkelijk zelf. Daarbij komt dat het materiaal ook nog eens een stuk goedkoper is dan dubbelglas.

Vergelijkbare artikelen