De gids voor het verwijderen van behang en schilderen van een nieuwe look

door admin
162 keer bekeken

Of je nu net een nieuw huis hebt gekocht of gewoon toe bent aan een frisse uitstraling in je huidige woning, het verwijderen van behang en het schilderen van je muren kan een opwindend project zijn. Het kan echter ook een uitdaging vormen als je niet weet waar je moet beginnen. In deze blog nemen we je mee door de stappen om behang te verwijderen en je muren te schilderen, zodat je snel kunt genieten van een nieuwe en verfrissende look in je huis.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Verzamel alle benodigde materialen:

 • Behangafstomer of een mengsel van water en afwasmiddel in een spuitfles
 • Plamuurmes of behangafsteker
 • Emmer en spons
 • Schuurpapier
 • Primer
 • Verf in de gewenste kleur
 • Kwasten en rollers
 • Afplaktape
 • Plastic zeil om de vloer te beschermen

Stap 2: Behang verwijderen

 1. Begin met het verwijderen van eventuele meubels of decoraties die in de weg kunnen staan.
 2. Trek voorzichtig de behangranden los. Als het behang al loslaat, kun je het met je handen afscheuren. Zo niet, gebruik dan een plamuurmes om een hoek op te tillen en trek het behang langzaam van de muur.
 3. Nadat je de bovenste laag behang hebt verwijderd, spuit je de onderliggende laag in met de behangafstomer of het water-afwasmiddelmengsel. Laat het een paar minuten weken.
 4. Gebruik het plamuurmes of de behangafsteker om de onderliggende laag behang voorzichtig van de muur te schrapen. Werk van boven naar beneden om beschadiging van de muur te minimaliseren.
 5. Herhaal deze stappen totdat al het behang is verwijderd. Wees geduldig, want dit kan even duren, afhankelijk van de staat en het type behang.
 6. Nadat al het behang is verwijderd, reinig je de muur grondig met een spons en schoon water om alle resten te verwijderen.

Stap 3: Voorbereiden om te schilderen

 1. Nadat de muren volledig droog zijn, inspecteer je ze op eventuele beschadigingen, zoals scheuren of gaten. Repareer deze met plamuur en laat het drogen.
 2. Schuur eventuele ruwe plekken glad en maak de muren stofvrij.
 3. Breng een laag primer aan op de muren. Dit zorgt voor een goede hechting van de verf en verbetert de dekking.

Stap 4: Schilderen

 1. Zodra de primer droog is, kun je beginnen met schilderen. Begin met de randen en hoeken met een kwast en ga vervolgens verder met een roller voor de grotere oppervlakken.
 2. Breng minstens twee lagen verf aan voor een gelijkmatige en dekkende afwerking. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt.
 3. Verwijder voorzichtig de afplaktape voordat de verf volledig is opgedroogd om eventuele schade aan de verflaag te voorkomen.
 4. Laat de verf volledig uitharden voordat je meubels en decoraties weer plaatst.

Stap 5: Opruimen

Zorg ervoor dat je alle gebruikte materialen opruimt en dat de ruimte weer netjes is voordat je van je vernieuwde kamer geniet.

Stap 6: Geef het een persoonlijke touch

In het proces van behang verwijderen en verven, biedt een fotomuur een welkome kans om je vernieuwde ruimte een persoonlijke touch te geven. Terwijl de verf de muren transformeert, geeft een fotomuur je de gelegenheid om herinneringen en emoties toe te voegen aan de nieuwe inrichting. Het is als het aanbrengen van de laatste penseelstreek in een kunstwerk, waarbij je je favoriete foto’s rangschikt en inlijst om een boeiend visueel verhaal te creëren. Zo wordt je huis niet alleen een weerspiegeling van je smaak en stijl, maar ook een plek waar herinneringen tot leven komen en je dagelijks kunnen inspireren.

Nu je weet hoe je behang kunt verwijderen en je muren kunt schilderen, ben je klaar om je huis een frisse en persoonlijke uitstraling te geven. Het proces kan wat tijd en moeite kosten, maar het eindresultaat zal de inspanning zeker waard zijn. Veel plezier met het transformeren van je leefruimte!

Vergelijkbare artikelen