De reden waarom een groen dak zo populair is

door admin
238 keer bekeken
De reden waarom een groen dak zo populair is

Planten op je dak… klinkt misschien niet direct als een must have, maar vergis je niet: steeds meer mensen kiezen voor een groendak. Maar waar komt die populariteitsboost vandaan? Simpel: een groendak is duurzaam, milieuvriendelijk en biedt verschillende voordelen voor mens én omgeving. Benieuwd of het ook wat voor jou is? Lees hier alles wat je moet weten over sedumdaken. 

Wat is een groendak? 

Een groen dak, ook wel bekend als sedumdak,  is een dak waar een bepaald soort vegetatie op groeit. Dit kunnen grassen, kruiden of vetplanten zijn, maar de beplanting kan ook bestaan uit heide of duinplanten. Door dit soort plantjes op je dak te plaatsen, bescherm je het tegen erosie, breng je een extra isolatielaag aan en zorg je voor een betere afvoer van regenwater. Naast dat het een fleurig uitzicht biedt, hebben ze ook nog eens een luchtzuiverende werking. Kies je voor sedum, dan werk je dus automatisch mee aan een groene toekomst!  

Nu ben je misschien benieuwd of jouw dak wel geschikt is om sedum op te plaatsen. Het antwoord: in principe zijn vrijwel alle schuren, blokhutten en tuinhuisjes geschikt voor een groen dak. Zeker als het dak plat is, zijn ze binnen no-time om te toveren tot groene paradijsjes. Heb je toch nog twijfels? Gebruik dan de vuistregel: kun je lopen op je dak, dan kan het ook sedum dragen. 

Groene daken zijn grofweg te categoriseren in twee soorten: intensief en extensief. Een intensief groendak vergt veel onderhoud en aandacht. Op dit soort daken zie je veelal begroeiing die je ook in je tuin kunt vinden en worden daarom ook wel daktuinen genoemd. Extensieve groen daken daarentegen kun je vooral hun gang laten gaan. Met 1 à 2 keer per jaar wat liefde en aandacht zul je zien dat jouw dak er alle seizoenen mooi bij ligt. 

De voordelen van sedum

Dat je met sedum een mooie groene omgeving creëert moge duidelijk zijn. Maar een dak vol met deze plantjes heeft veel meer te bieden dan alleen maar dat. 

Natuurlijk duurzaam

Sedum kan de levensduur van je dak verdubbelen en in sommige gevallen zelfs verdrievoudigen. Dit tot wel 60 jaar of nog langer. Dit komt doordat je dak beschermt wordt tegen weersomstandigheden als zon, wind, regen en temperatuurwisselingen. Zo kun je je investering binnen ongeveer 8 tot 21 jaar terugverdienen. 

Een verbeterde luchtkwaliteit 

Een verbeterde luchtkwaliteit, hoe dan? Eigenlijk is het heel logisch. Planten nemen CO₂ op. Met een dak vol actieve sedumplantjes draag je hier dus extra aan bij. Ook worden stikstofoxiden, fijnstof en andere schadelijke stoffen opgenomen. Zo creëer je een prettig leefmilieu, niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Dit is een van de redenen waarom steeds meer gemeenten groendak subsidie beschikbaar stellen. Daarover later meer. 

De beste isolatie 

Een groen dak werkt perfect als isolatie. Oké, vrijwel ieder dak is geïsoleerd, maar met een groen dak is het effect nóg groter. ’s Zomers zul je bijvoorbeeld merken dat er minder energie nodig is om de kamer direct onder het dak te koelen. Afhankelijk van de hoeveelheid plantjes die op je dak staan, kan de energiebehoefte met wel 25% afnemen. Bijkomend voordeel: een groendak werkt als geluidsbarrière rondom je woning. Handig wanneer je aan een drukke straat woont, bij een tram/trein overweg of in de buurt van een vliegveld. 

Beter voor zonnepanelen

Stijgen de temperaturen ver boven de 25°C, dan verstoort dit de werking van zonnepanelen. En met een steeds warmer wordend klimaat, komt het niet als een verrassing dat onze daken ook steeds warmer worden. Doordat sedum de omgevingstemperatuur koeler houdt en zo de optimale werktemperatuur van de zonnepanelen niet wordt overschreden, werken de panelen perfect en heb je geen rendementsverlies. 

Subsidie voor groene daken

Een sedumdak draagt dus bij aan een beter milieu. Punt. Steeds meer gemeenten zien dan ook in dat het hebben van een groendak niet alleen een mooi aangezicht is voor de stad, maar ook het nodige steentje bijdraagt aan de natuur. Veel gemeenten besteden daarom meer aandacht aan duurzame maatregelen en hierbij hoort het aanbieden van een subsidie voor jouw groendak. Deze subsidie kan wel oplopen tot wel 50% van de totale kosten! Het kan dus flink wat voordeel opleveren om een subsidie aan te vragen voor jouw sedumdak en die van buurtbewoners. Ja, je leest het goed, in veel gevallen is het mogelijk om samen met je buren of VvE een subsidieaanvraag in te dienen. Dit wordt juist gestimuleerd. Zo houd je zelf meer tijd, geld en energie over en kan de gemeente in rap tempo de wijk vergroenen. Bekijk daarom altijd of het in jouw gemeente mogelijk is om samen te werken. 

Weinig onderhoud, direct een groen resultaat én bijdragen aan een beter milieu? Kies voor een groendak! 

Vergelijkbare artikelen